Aktif sayı : 002
..:: Nisan Life ::.. Nisan Tatil - Uludağ’da Kayak Bir Tutkudur
Nisan Tatil - Uludağ’da Kayak Bir Tutkudur
 
     Kış gelip de kar yağmaya başlayınca farklı dünyalara gideriz. Lapa lapa yağan kar her tarafı beyaza bürüyüp tüm çirkinlikleri kapatmaya başlayınca tatlı bir telaş başlar çoğumuzda. Uludağ’a çıkıp tüm ihtişamıyla Bursa’yı teleferikten izlemek yada Kartal kayada Kayak keyfi ayrı bir haz verir insana. Bu sayımızda Nisan okuyucuları için dünyada ve Türkiye de kayağın tarihçesini araştırdık.
 
     Dünyada Kayak Tarihçesi Kayak sporunun ilk çıkış şekli insanların karda batmamak için çeşitli ağaçlardan çeşitli şekilde parçalar yapmışlardır.Kayak Sporunun Tarihçesi 5000 yıl öncesine ait ilk kayaklar, dişbudak, betula ve çam ağaçlarından yapılmış olup,bunların kayganlığını artırmak için çam ağacından yapılanların tabanları katranla, betuladan yapılan kayaklarda deriyle kaplanmıştır. Kayak sporunun ilk ortaya çıktığı ve kullanıldığı bölgeler; Sibirya, Moğolistan ve Altaylar’ dır. Daha sonra, Kuzey Amerika, Balkanlar, Anadolu ve Kuzeybatı yönünde İskandinavya ile İzlanda’ ya doğru yayılmıştı.

      Zaman içinde gelişerek bir spor aracı olarak benimsenmesi sonucunda, 1866’ da Cristina’ da ilk kez kayak yarışmaları düzenlenmiş, bu karşılaşmaya gösterilen büyük ilgi üzerine, 1879’da Oslo’da daha büyük bir organizasyon gerçekleştirilerek kayakla atlama yarışmaları yapılmıştır. Dünyadaki ilk kayak kulübü 1877’de, Fridtjof Nansen’in girişimleriyle Norveç’te “Ski Club de Cristina” adıyla kurulmuş, bunu 1890’da Almanya, 1894’te Avusturya, 1901’ de Fransa ve 1903’ te İngiltere’de kurulan kayak kulüpleri izlemiştir.

     1924’ te merkezi Bern’de olan Uluslararası Kayak Federasyonu (Federation International de Ski) FIS’in kurulmasıyla birlikte kayak, aynı yıl kış olimpiyatları programına dahil edilmiştir.
FIS’ in ilk kez 1925’te düzenlediği “Alp Disiplini” ile 1931’de düzenlediği “Alp Disiplini” yarışları günümüzde her dört yılda bir, ayrı yerlerde ve birbirinden bağımsız olarak yapılmaktadır.
   
Türkiye’ de Kayak Tarihçesi

     Kayıtlara göre eski Türklerde “Çana” olarak bilinen kayak M.Ö.4000 yıllarında Baykal Gölü çevresinde, karda yürüme aracı olarak kullanılmıştır. Göçlerle İskandinav ülkelerine ulaşan kayak, Avrupa’da XVIII. Yüzyıldan sonra yaygınlaşmaya başlamıştır. Yurdumuzda ilk kez 1914 yılında, Haliç’te bir marangoz atölyesinde yapılan çok sayıda kayak hayvan sırtında Erzurum’ a taşınmış ve Kafkas cephesinde kayakçı er yetiştirmek üzere Erzurum’ da açılan
kurslarda 30 kayakçı yetiştirilmiştir.1 Ocak 1933 yılında Galatasaray Lisesi’ nden bir grup öğretmen ilk kez Uludağ’ da kayak yaparak bu sporun Türkiye’ de öncülüğünü yapmışlardır.

Türkiye Kaya     k Federasyonu aslında 1935 yılında kayak federasyonu olarak değil de, “Dağcılık ve Binicilik Federasyonu” olarak kuruldu. Türkiye’ de uluslararası kurallara uygun ilk kayak yarışması 1944’te Asım Kurt’ un çabalarıyla gerçekleştirildi.
   
     Türkiye’de Kayak Turizmi

     Türkiye turizm alanındaki atakları, iklimi ve coğra? yapısı ile güçlü bir potansiyele sahiptir. Ülke genelinde bulunan onlarca kayak merkezine binlerce yerli ve yabancı turistin geldiği Türkiye çok önemli kış turizmi merkezi haline gelmiştir. Bilhassa, Rus ve Avrupalı turistler kış turizmi için Türkiye’yi tercih etmekte, özellikle Rus turistler Erzurum Palandöken ve Bursa Uludağ’a gelmektedirler. Türkiye kış turizmi için turist çeken ülkeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Bu arada, kış turizmi için çok önemli bir potansiyele
sahip olan Karadeniz Bölgesi’nde de 4 mevsim 12 ay turizm hede?enmektedir. Türkiye`de irili ufaklı yaklaşık 20`ye yakın kayak merkezi olmakla beraber, tesislere ulaşımın kolaylığı, pistlerin kalitesi ve uygunluğu ba- kımından en elverişli kayak merkezleri yan tarafta sıralanmıştır. Bu kayak merkezlerinde yer alan konaklama tesislerinde, toplam 8 bin adet yatak kapasitesi bulunurken, Kültür ve Turizm Bakanlığınca, kayak merkezlerindeki yatak kapasitesinin, 42 bin 700’e çıkarılmasının hede?endiği belirtilmektedir. Kayak merkezlerine ulaşım gerek özel araçlarla gerekse özel tur şirketlerinin düzenlediği turlarla sağlanabilir. Kayak merkezlerindeki hava ve yol şartları göz önüne alındığında, özel araçlarda zincir bulundurulması önem taşımaktadır.

     Kayak merkezlerine gidiş günübirlik veya birkaç günlük olabilir. Her kayak merkezinde; özel işletmelere ait oteller bulunmakla beraber, bazı merkezlerde de bazı k kamu kuruluşlarına ait konaklama t tesisleri de yer almaktadır. Diğer bir seçenek ise; İzmit, Kayseri gibi şehir m merkezlerine yakın kayak bölgeler rinde, geceyi şehir merkezinde geç çirmek şeklinde olabilir.

     Günübirlik gidilecek kayak merk kezlerine erken gitmek gezinin en ö önemli noktalarından biridir. Kay yak merkezlerindeki pistler sabah 0 0800–0900 gibi hizmete açılmakta, a akşam 1600–1700 sularında da pistler kapanmaktadır. Kayak merkezlerinde bulunan p pistler ve pistler üzerindeki telefer rik ve telesiyejler mevcut oteller tar rafından işletilmektedir. Her otelin k kendine ait pistleri bulunmaktadır. Bu pistlerden faydalanmak için her o otel tarafından günlük bir ücret talep edilmektedir.
 
 


İÇİNDEKİLER
  2010 Sonbahar Kış Makyaj Trendleri
  Sporda 30 Dakika Mucizesi
  2011 Kış Modası
  Yeni yıla depresyonsuz girin.
  Nisan Yeniler
  Ünlü fotoğrafçı Halim Tokel’in Objektifinden...
  2010 un en iyi kadın ve erkek parfümleri
  Saç İkonları
  Mutlu Evliliğin Sırları
  İnternet hızınızı test edin ve optimize edin!
  Ekran Yakışıklıları
  Nisan Yeniler - 2
  Hollywood'un Diyet Sırları
  Pratik Makyaj Hileleri
  Kadınların Vazgeçilmez Tutkusu;Ayakkabı
  Arjantin’den Dünyaya yayılan Tutku; TANGO
  2011 Türk Sinemasının Yılı olacak
  Nisan Gezi
  Uludağ’da Kayak Bir Tutkudur
  Berrak Tüzünataç - Röportaj
  Nisan Kitap - 3 Kadın 3 Kitap
  Ünlü modacı Feraye Hocaoğlu - Röportaj
  2011 Yılında Burcunuza Göre Sizi Neler Bekliyor
  Mister Turbo - Gücünü Yakala ...
  Simge Halı
  Defides - Hijyen güvenlikli Kişiye Özel
  Hercai Güzellik Salonu
  Rad İstanbul
  İpek Vera
  Has Uran - Ev Gereçleri Pazarlama
  Özlem Home Style - Evinizin Moda Terzisi
  Eraser - Bazen En Başa Dönmek İstersiniz
Tasarım: USE      
 Her Hakkı Saklıdır ve Nisan Kuaför'e Aittir. © 2011 Nisan Life | Alıntılarda kaynak gösterilmesi rica olunur.